• Grootste woonwinkel van Nederland

  • Meer dan 250 merken

  • 5 jaar garantie op de volledige collectie

  • Alles voor je huis onder één dak

Pulled pork op de Big Green Egg

Blog

Geplaatst op 24 mei 2019.

Heb je altijd al een keer pulled pork willen maken, maar is het er tot nu toe nog niet van gekomen? Dan wordt het hoogste tijd een mooie procureur te kopen om zelf pulled pork te bereiden! Met een Big Green Egg en dit recept is succes gegarandeerd, want wanneer je de procureur tijdens de garing rookt, wordt de smaak nog intenser.

 

Ingrediënten

Voor de pulled pork:
1 procureur van 2 à 2,25 kg

Voor de rub:
10 el bruine basterdsuiker
2 el gemalen kurkuma
3 el uienpoeder
3 el knoflookpoeder
1 ½ el cayennepeper
7 el paprikapoeder
7 el zout

Voor het broodje:
azijn
suiker
cherrytomaatjes
gele paprika
wortel
komkommer
Italiaanse bollen of kaiserbroodjes
koolsalade (coleslaw)
gemengde sla
barbecuesaus naar keuze

 

Voorbereiding

Neem de procureur uit de koelkast, meng alle ingrediënten voor de rub door elkaar en wrijf het vlees royaal in met de rub.
Masseer de rub echt goed in het vlees. De overige rub kun je in een afgesloten bakje voor een volgende keer bewaren.

 

Bereiding

1. Week een royaal handje Cherry Wood Chips in water. Meng een paar handjes (ongeweekte) Wood Chips door de nog niet aangestoken houtskool.
Schuif de luchtregelaar onderaan de keramische basis helemaal open, verdeel 3 aanmaakblokjes over de houtskool en steek deze aan.
Laat de deksel van de Big Green Egg 10-12 minuten open staan.

2. Strooi de geweekte Wood Chips over de gloeiende houtskool.
Plaats de convEGGtor en leg het Stainless Steel Grid in de EGG.
Leg de procureur op het rooster en sluit de deksel van de EGG. Breng deze naar een temperatuur tussen de 95 en 110 °C.
Bij deze temperaturen wordt de pulled pork lekker sappig. Laat de procureur ongeveer 8 uur garen tot het vlees een kerntemperatuur van ongeveer 71 °C heeft bereikt.
De kerntemperatuur kun je meten met de Dual Probe Remote Thermometer of de Instant Read Digital Thermometer.
Let op: op dit moment heb je het plateau bereikt. Dit betekent dat de kerntemperatuur tot ongeveer 77 °C heel langzaam stijgt.
Deze blijft heel lang ‘hangen’. De reden hiervan is dat het collageen dat het vlees bevat wordt omgezet in gelei. Tijdens dit proces komt er relatief veel vocht vrij wat de garing vertraagt.

3. Neem de procureur van de EGG als het plateau is bereikt, verpak het in aluminiumfolie en leg het vlees weer terug op het rooster. Sluit de deksel van de EGG en laat het vlees langzaam zo’n 6-8 uur in de folie verder garen (slow cooken) tot een kerntemperatuur van 86 tot 96 °C is bereikt. De exacte temperatuur luistert niet zo nauw, zolang deze maar boven de 86 °C is.

4. Neem de procureur met de EGGmitt aan uit de EGG en laat in de folie in een koelbox enkele uren rusten. De folie en de koelbox hebben een isolerende werking en de procureur blijft hierdoor goed op temperatuur, koelelementen zijn dus overbodig. Bereid intussen het overige beleg voor de broodjes voor. Verwarm hiervoor 1 deel water met 1 deel azijn en 1 deel suiker tot de suiker is opgelost en laat het zoetzuur afkoelen. Snijd de cherrytomaatjes in partjes. Halveer de paprika, verwijder de steel en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Schil de wortel en schaaf van de wortel en de komkommer met een dunschiller in de lengte dunne linten. Leg de groenten in het zoetzuur.

5. Laat voor het serveren van de broodjes pulled pork de zoetzure groenten uitlekken en trek de procureur met behulp van de Meat Claws uit elkaar. Snijd de broodjes open en beleg met de koolsalade, de gemengde sla en de zoetzure groenten. Beleg ze daarna met een royale hoeveelheid pulled pork en schep of spuit hier barbecuesaus naar smaak op. Dek af met de bovenkant van het broodje en geniet!

Tip:

  • Door voor het aansteken van de EGG eerst wat Wood Chips door de houtskool te mengen, komt er tijdens het eerste deel van deze slow cooking-methode steeds een beetje rook vrij.
  • Heeft het vlees eenmaal een kerntemperatuur van 71 °C bereikt dan kun je dit het beste inpakken in aluminiumfolie. Hierdoor bescherm je het vlees niet alleen tegen verbranden, maar het vocht uit het vlees blijft ook in de folie zodat een soort stoomeffect wordt gecreëerd en de pulled pork extra mals wordt.
  • En is er iets over? Dan kun je de pulled pork de volgende dag makkelijk opbakken, voor op een broodje of gewoon als lekkere snack!
Navigeer naar