• Grootste woonwinkel van Nederland

  • Meer dan 250 merken

  • 5 jaar garantie op de volledige collectie

  • Alles voor je huis onder één dak

Bart Appeltans interieurarchitect

Mogen wij je even voorstellen!

Met trots stellen wij aan je voor: Bart Appeltans, interieurarchitect. Samen met het Morres stylingteam creëerde Bart de 10 interieurtrends van 2021 voor de pop-up belevingswinkel. Zo mooi! Alsof je zo in een luxe glossy magazine stapt. Kom ze dus zeker zien…

  • Ontdek de trends

Maak kennis met Bart Appeltans

Sinds het voorjaar van 2018 kennen heel wat mensen Bart Appeltans van een populair interieur programma op televisie. Als een ware expert in het besparen van ruimte gaat hij aan de slag in oude woningen en weet hij er alle sporen uit het verleden te wissen. Hij tovert vergane, emotieloze leefruimtes om tot moderne en tijdloze interieurs. 

De interieurarchitect is dan ook niet aan zijn proefstuk toe en beschikt over heel wat ervaring, ruimtelijk inzicht en gevoel voor stijl. Bart Appeltans houdt van authentieke dingen, zoals een prachtig natuurlandschap of een pittoresk mediterraans dorpje waarop de tijd geen vat lijkt te hebben. Net zo goed kan zijn creatieve geest worden geprikkeld door de fantasiewerelden in films zoals Star Wars en Lord of the Rings, of zelfs na een bezoek aan een pretpark. Maar heel expliciet zal je deze invloeden niet snel in zijn werk aantreffen. In tegenstelling tot veel andere interieurarchitecten, pint Bart zich niet vast op een bepaalde stijl, en houdt hij er absoluut niet van om uitgesproken trends te volgen of eender welk etiket te hanteren. Toch weet hij op elk van de afgewerkte interieurs steevast zijn unieke stempel te drukken. De ontwerper is van mening dat alle architecturale ingrepen van de mens perfect in harmonie met de omgeving moeten zijn, om zo tot een mooi compromis te komen dat nog jarenlang kan standhouden. Hij bundelt al zijn kennis en creativiteit in het scheppen van een tijdloze basis, van waaruit je veel ruimte krijgt om te experimenteren met verschillende stijlen en sferen. Daarmee levert hij keer op keer het esthetische bewijs dat een tijdloos interieur niet synoniem hoeft te staan voor een eentonige leefomgeving, maar er ook gewoon heel jong, fris en modern kan uitzien. 

 

Biografie
Bart Appeltans studeerde aan de architectuurfaculteit van de Hogeschool PXL, die vandaag onder de Universiteit Hasselt valt. Hij houdt fijne herinneringen over aan de campus in Diepenbeek en bloeide helemaal open door de sfeer en creativiteit die in het gebouw heersten. Hij doorliep de kandidatuursjaren met glans en hoewel veel docenten hem adviseerden om de masterjaren in de architectuur te voltooien, ging Bart voluit voor interieurarchitectuur. In 2004 studeerde hij af met grote onderscheiding. Na een postgraduaatopleiding in meubelontwerp exclusief voor de twintig beste, pas afgestudeerde vormgevers van het land aan de Katholieke Hogeschool Mechelen (tegenwoordig Thomas More) ging Bart meteen aan de slag in een architectenbureau in Hasselt, waar hij de kneepjes van het vak leerde kennen en zijn oog voor detail verder ontwikkelde. Toen de jonge interieurarchitect begin 2007 persoonlijk werd benaderd voor een groot horecaproject, sloeg hij de handen in elkaar met zijn collega en ingenieur-architecte Liesbet Bemong. Deze samenwerking, waarbij het duo een oud dorpstheater in Tervuren compleet verbouwde en opnieuw inrichtte, zou leiden tot de oprichting van SFAR (architects of atmosphere). 

 

Bart vertelt: hoe het begon
Mijn passie voor interieur ontwikkelde zich op jonge leeftijd. Als tiener keek ik altijd uit naar Changing Rooms, een interieur programma op BBC waarin twee koppels van huis verwisselden om er met de hulp van elke keer een andere Britse topdesigner één van de kamers compleet te transformeren. Mijn zolderkamer werd mijn eerste experiment: elk jaar voorzag ik de muren van een nieuw likje verf en ik had er voldoende ruimte om met meubels en kasten te schuiven. Ik was ook een enorme fan van de programma s van interieurgoeroe Debbie Travis, en probeerde haar speciale schilder- en stenciltechnieken graag uit op diezelfde kasten en muren. Mijn moeder schonk weinig aandacht aan de vele wisselende patronen op zolder en liet de jaarlijkse transformatie begaan. Meer nog, tijdens mijn latere interieur studies mocht ik de keuken en woonkamer van het ouderlijke huis hertekenen. Een thuis moet een gezellige stulp zijn waar je familie en vrienden kan ontvangen. Het drong al vroeg tot mij door dat wonen de essentie is van ons bestaan. Weinig dingen zijn belangrijker in het leven dan thuiskomen op een plek waar je tot rust kan komen en genieten. Een beschermende omgeving waarin je eet en slaapt, kostbare tijd spendeert met het gezin, en in alle vrijheid en intimiteit kan opgroeien. Tijdens mijn tienerjaren begreep ik ook al snel dat een woning het ideale canvas vormt voor een omgeving die het louter functionele aspect overstijgt. Want behalve een veilig onderkomen moet een thuis ook een gezellige stulp zijn waar je familie en vrienden voor het aperitief kan ontvangen, een kleurrijk decor voor al jouw creatieve uitspattingen, of de ideale plaats om nu en dan eens een feestje te bouwen. 

 

Bij ons te koop
Tijdloos: het boek van Bart Appeltans
Tijdloos is in de eerste plaats een guideline voor een modern interieur dat nog jarenlang kan meegaan, door het gebruik van diverse natuurlijke sfeer materialen en leuke accenten. Het is ook een praktische bundel met informatie die van het grootste belang is om een bouw- of renovatieproject tot een succesvol einde te brengen. Uiteraard komt ook de diehard interieur-aficionado aan zijn trekken. Want na twaalf jaar vinden we dat de tijd rijp is om te tonen hoe ver we met ons geliefde interieur- en architectenbureau SFAR op dit moment staan. Daarom leiden we je ook exclusief rond in een aantal tijdloze interieurs waar we zelf heel trots op zijn, en hopen je daarmee te inspireren en verder op weg te helpen. 

 

De makkelijkste manier naar een nieuw interieur? Ons gespecialiseerde adviesteam staat voor je klaar! Met verrassende nieuwe manieren om jouw interieur tot leven te laten komen.

 

  • maak een afspraak
Navigeer naar